Yün Kumaştan Neler Yapılır?
“Yünlü kumaş” terimi, hayvan kıllarını içeren bütün bir malzeme grubunu içerir. Yünlü ve yarı yünlü kumaşların bileşimi ve özellikleri.
Yün, üretimi için çeşitli hayvanların kıllarının kullanıldığı bir grup doğal tekstil kumaşıdır. Yün kumaş, olağanüstü özelliklere sahip en pahalı malzemelerden biriydi ve olmaya devam ediyor.
Kumaş alanlar. Pamuk gibi, yünlü kumaş da çağımızdan önce bile biliniyordu. Üretimi için malzemenin mevcut olduğu, yani yünlerini kumaş üretimi için verebilen ilk hayvanların evcilleştirildiği andan itibaren ortaya çıktı. Bazı raporlara göre, ilk lifler MÖ 34.000’e tarihlendirildi.
Yünlü kumaş da yaygınlaştı. Hem kıyafet dikmek için hem de iç mekanlarda kullanıldı. Aynı zamanda, sıradan insanlar için kaba bir kumaş tasarlandı ve daha zengin insanların kıyafetlerinde ince bir kumaş kullanıldı.
Kumaş Alan. Ancak yıllar geçtikçe sentetik elyaf kumaşların ortaya çıkmasıyla popülaritesi azalmaya başladı. Ve ancak makinede yıkanmaya dayanabilen, çabuk kuruyan ve pratik olarak ütü gerektirmeyen yünlü kumaşın ortaya çıkmasından sonra, popülaritesi yeniden canlanmaya başladı. Şu anda, sentetik elyaf ilaveli yünlü kumaş daha popüler.
Kompozisyon ve özellikleri. Bu terim bütün bir tekstil malzemeleri grubu olarak anlaşıldığından, her birinin bileşimi önemli farklılıklar gösterir. Yünlü kumaş iki ana tipe ayrılır: yünlü ve yarı yünlü. Birincisi %100 yün iplikten yapılmıştır.
Kumaş Alanlar. Esnekliği artırmak için bazen diğer liflerin %10’una kadar izin verilir. İkincisi, hem diğer doğal iplikleri (örneğin pamuk, ipek) hem de sentetik olanları içerebilir ve içerikleri% 80’e ulaşır. Çeşitli kumaşların özellikleri, bileşimlerine bağlıdır. Bununla birlikte, tüm tuvallerde bir dereceye kadar var olan bazı özellikler vardır.
Kumaş Alan. Bunları yatay bir yüzeye yayarak kurutun. Ütüleme, nemli bir bezle veya ütüde uygun mod ayarlanarak yapılabilir. Bazen elbiseleri bir askıya asmak yeterlidir ve kıvrımlar kendiliğinden düzelir. Genellikle yünlü şeyleri giyme sürecinde, en büyük sürtünmeye maruz kalan yerlerde parlaklık görülür. Ondan tamamen kurtulmak pek mümkün değildir, ancak bu yeri buharda pişirip sert bir fırça ile fırçalayarak geçici bir etki elde edilebilir.
Yorum Yok