Sağlıklı Yüzme ve Kaplıca Havuzları

Sağlıklı Yüzme ve Kaplıca Havuzları

Klor ve diğer dezenfektanlar, tatil için kullanılan yüzme havuzlarında bulunan mikropları öldürmenin etkili bir yolu olsa da çeşitli oran, sıcaklık ve pH seviyelerinde hemen etki etmeyip belirli bir süreye ihtiyaç duyarlar. Dezenfektanların kullanılmasına rağmen, birçok kişi, yutulması, sis veya aerosollerin solunması veya yüzme havuzları, kaplıcalar, spa’lardan kirlenmiş suyla temas yoluyla yayılan mikropların neden olduğu tatil, dinlenme amaçlı su hastalıkları yüzünden hastalanmıştır. Göller, nehirler veya okyanuslar. Deri, kulak, solunum, göz, nörolojik ve yara enfeksiyonlarını içerir. En sık bildirilen gibi patojen kaynaklı hastalık ishaldir.

Son yirmi yılda bakteri kökenli salgınların sayısında bir artış gözlenmektedir. Klor ve diğer dezenfektanlar çok yoğun kullanımı sağlık açısından ölümcül olduğundan mikropları anında öldürmez. Klorun havuzu kullanan kişilerin idrar ve terleriyle karışması, havuzdaki aktif kloru kullanır ve sudaki aktif klor oranı azalırken havuz güvenli kalmaya devam eder. Bu işlem sonrasında sudaki toplam klor sabit ancak kanserojen bağlı klor yükselirken faydalı serbest klor ise azalmaktadır.

Hepimiz içinde yüzdüğümüz havuzu diğer kullanıcılar ile paylaşırız. Her birimizin kendimizi, ailelerimizi ve arkadaşlarımızı sağlıklı ve güvende tutmaya yardımcı olmak için üzerimize düşeni yapmamız gerekir. Konu hakkında daha fazla bilgi edinerek hastalıklara neden olan patojenlerin yayılmasını önlemeye yardımcı olmak mümkündür.

Yüzme havuzlarının nasıl olması gerektiğine dair TSE standardı 28 Ocak 2019’da yayınlanan ve TS 11899 :2007 yerine geçen TS EN 15288-2 :2019 standarttır. TS EN 15288 standardı Adl Belge ISO 9001 kalite yönetim sistemiyle birlikte kuruluşta birleştirerek uygulanabilmektedir. Havuz firmalarının bazıları ISO 9001 belgesine sahiptirler.

Kendinizi ve sevdiklerinizi, bakteri ve virüslerden korumaya yardımcı olmak için, havuz ve kaplıca kullanımında dikkat edebileceği birkaç kolay ve etkili adım vardır. Havuzda yüzerken idrarınızı suya yapmamak, aşırı terleyerek suyu kirletmemek, havuza girmeden önce duş almak bunlardan bazılarıdır.

Havuz suyunun yutulmaması gerektiği ve ishal gibi sağlık problemleriniz olduğunda yüzme havuzunu ve kaplıca havuzlarını kullanmamak sosyal ve sorumlu bireysel davranışlar olarak benimsenmelidir.

Çocukları her ne kadar havuza uygun bez kullansalar bile saat başı onları tuvalete götürmek iyi bir hareket tarzıdır. Güneş kremi kullanımında doğal ürünlerin tercih edilmesi, bol sıvı tüketimi diğer unsurlar arasında yer alabilir.

İnsanlar suya girmeden önce havuz yönetimi tarafından genellikle sabah havuz açılmadan önce serbest klor ve pH’ı ölçümü yapılmalıdır. Havuzlar için uygun serbest klor oranı 1 ile 3 ppm arasında idealdir. Klorun dezenfekte edebilme gücünü sağlayabilmesi için mutlaka pH seviyesinin 7,2/7,8 arasında tutulması etkisini artıracaktır.

Kaplıca havuzlarında da aynı oranlar geçerlidir. Ancak kaplıca havuzlarında terlemenin ve kir atımının fazla olması ve sıcaklığın yüksek olması klor etkinliğine olumsuz etki eden hususlardandır. Bu nedenle kaplıca havuzlarının sirkülasyon ve arıtma sistemleri ile taze suyun havuza düzenli verilmesi, yosunların önüne geçilmesi faydalı olacaktır.

sponsor reklam

Benzer Yazılar

IQOS Heets’te Farklılık Yaratan Özellikler

IQOS Heets’te Farklılık Yaratan Özellikler

En Kaliteli Mantolama ve Söve Hizmeti Metpor’da

En Kaliteli Mantolama ve Söve Hizmeti Metpor’da

Teknolojik Endüstriyel Mutfak Ekipmanları

Teknolojik Endüstriyel Mutfak Ekipmanları

Cephe Kaplama Konusunda Profesyonel Bir İsim: Köşk Yapı

Cephe Kaplama Konusunda Profesyonel Bir İsim: Köşk Yapı

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir